Ihotyypit

Iho voidaan jakaa eri tyyppeihin sen mukaan millaisia ominaisuuksia, hoidollisia haasteita ja tarpeita sillä on. Ihotyyppi voi vaihdella vuodenajan, elämäntilanteen ja iän mukaan ja kokonaisvaltaiset kehon muutokset kuten raskaus, sairaus ja lääkitykset voivat muuttaa ihotyyppiä suurestikin. Iholla voi myös olla useampia erilaisia haasteita samaan aikaan, jolloin hoidossa valitaan eri ihotyypeille suunnattuja tuotteita tarpeen mukaan. 

Kuiva iho – Kuiva iho oireilee yleensä kiristelynä, kutinana ja hilseilynä. Kuiva iho tarvitsee normaalia enemmän kosteuttavia ja pehmentäviä aineita ja sitä ei saa pestä liian tehokkailla aineilla. 

Normaali iho – Normaali iho ei ole erityisesti kuiva eikä rasvoittuva, vaan tasapainossa. Normaali iho vaatii hoidolta lähinnä puhdistusta ja kevyttä kosteutusta. 

Rasvoittuva iho – Rasvoittuva iho tuntuu sormiin liukkaalta ja näyttää kiiltävältä. Rasvoittuvan ihon puhtaudesta kannattaa pitää huolta, koska siihen muodostuu herkästi epäpuhtauksia. Rasvoittuvaa ihoa ei kuitenkaan kannata puhdistaa liian voimakkaalla pesuaineella, koska iho kompensoi pestyä rasvaa tuottamalla enemmän omaa rasvaa. 

Epäpuhdas iho – Epäpuhdas iho tarkoittaa, että iholla on talista ja liasta tukkeutuneita ihohuokosia eli mustapäitä ja/tai tulehduksesta johtuvia, punoittavia finnejä. Molempiin epäpuhtauksiin avain on ihon huolellinen puhdistus ja kuorinta, unohtamatta niiden jälkeistä kosteutusta. Sekaiho –Tyypillinen sekaiho on t-alueelta (otsa, nenä, leuka) rasvoittuva ja epäpuhdas, mutta esimerkiksi poskien alueelta kuiva. Sekaiho tarvitsee epäpuhtaan ihon tavoin huolellista puhdistusta ja kuorintaa ja lisäksi runsaasti kosteutta.